A csokoládét, valamint a kakaót közel 3000 évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban. Az indián kultúrákban magas rangú papok, uralkodók, hadvezérek fogyaszthatták az "istenek táplálékát", ugyanakkor a piacokon fizetőeszközként is használták.
 

Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, nem véletlen, hogy a téli, borongós hónapokban sokkal nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, és elsősorban a nők.

Milyen  hasznos tulajdonságai vannak a csokoládénak?

Javíthatjuk az emésztési és kiválasztási funkciókat, a leromlott, lesoványodott állapotban lévő betegeket hizlalhatjuk segítségével, és a kimerültség, gyengeség ellen is nagyon hasznos.

 Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a véralvadást.

Miből áll a csokoládé?

Minden esetben szükséges elkészítéséhez a kakaópor, kakaóvaj, valamint a cukor. Emellett használnak tejet, olajos magvakat (mandula, mogyoró, pisztácia), gabonaőrleményeket, aszalt gyümölcsöket stb.

A csokoládé mint élvezeti szer

Akkor korlátlanul fogyaszthatjuk? Elfogyasztása után valóban kellemes, jó érzés árasztja el érzékszerveinket, mely a csokoládéban található kémiai anyagoknak, valamint a hatására felszabaduló "boldogsághormonnak" köszönhető. Koffeintartalma miatt szívesen majszolják azok, akik teljesítményüket szeretnék fokozni, de néhány kutató szerint még a szexuális vágyat is fokozza.

Sajnos nem, mivel egy 10 dkg-os táblában 500 kcal energia található, így rendszeres fogyasztásával zsírpárnáinkat növelhetjük. Próbáljuk magunkat inkább arra szorítani, hogy hetente egyszer-kétszer fogyasszunk belőle, lehetőség szerint étkezések után, és ne helyette!

Tudta-e?

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, a sós ízeket csak kétéves korunk után kedveljük meg.
Miért olyan finom az éttermekben a sült krumpli? Mivel kétszer sütik meg. Először közepesen meleg olajban sütik meg a belsejét, majd forró olajban, így a külseje szép piros, ropogós lesz, míg a belseje pépes.
Mi a buláta? Csíráztatott búzából készült rágcsálnivaló. Magas a rost- és vitamintartalma, viszont alacsony az energiatartalma, így fogyókúrában remekül alkalmazható.

Egy igazi csokoládérecept

Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalékot kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt a csokoládé, adjunk hozzá egy dl sűrű tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés finomított cukrot. A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot. Öntsük kisebb csészékbe, és hűtsük be!

Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő


Forrás >>>

magyar